Gratis het maatschappelijke magazine per post ontvangen.
15 november 2023

Klimaatadaptatie en waterberging: Een stap naar duurzame gebiedsontwikkeling in Oudenbosch

Klimaatverandering is een urgent probleem dat wereldwijd aangepakt moet worden. De stijgende temperaturen, de stijgende zeespiegel en de toename van extreme weersomstandigheden hebben directe gevolgen voor onze leefomgeving. Het is daarom van groot belang dat we bij het ontwikkelen van nieuwe woongebieden rekening houden met waterberging. In Oudenbosch, gemeente Halderberge, ontwikkelt Ruimte voor Ruimte samen met de gemeente een innovatief woningbouwproject.

Het belang van klimaatadaptatie
Gezien de gevolgen van klimaatverandering is het noodzakelijk dat nieuwbouwprojecten klimaatbestendig worden ontworpen. De stijgende temperaturen, hevige regenval en mogelijke overstromingen vereisen slimme oplossingen om wateroverlast te voorkomen en een veilige leefomgeving te creëren. Voor het project in Oudenbosch spelen we hierop in door waterberging te integreren in het ontwerp.

Waterberging als oplossing
Het woningbouwproject in Oudenbosch heeft een uniek aspect: alle woningen van de naburige woonwijk worden afgekoppeld van de hemelwaterriolering. In plaats daarvan wordt het regenwater opgevangen in de retentievijver in het Ruimte voor Ruimte plan. Dit betekent dat het regenwater niet direct in het rioleringssysteem terechtkomt, maar op een gecontroleerde manier wordt opgeslagen. Door de afkoppeling van de hemelwaterriolering wordt wateroverlast in de woonwijk voorkomen en wordt het regenwater op een duurzame manier beheerd.

De voordelen
De afkoppeling van de hemelwaterriolering en het opvangen van water in de retentievijver bieden verschillende voordelen. Ten eerste wordt wateroverlast in de woonwijk verminderd, waardoor schade aan woningen en infrastructuur wordt voorkomen. Bovendien kan de opgeslagen watercapaciteit worden benut tijdens drogere periodes, waardoor er minder behoefte is aan externe watervoorzieningen. Dit draagt bij aan een duurzaam waterbeheer en vermindert de druk op het lokale watervoorzieningssysteem.

Het woningbouwproject in Oudenbosch
Aan de noordelijke dorpsrand van Oudenbosch ontwikkelt Ruimte voor Ruimte samen met de gemeente Halderberge 18 kavels, gesitueerd langs de Bornhemweg. De bouwkavels variëren van circa 800 m2 tot circa 1.150 m2 en komen te liggen in een parkachtige setting. Dit nieuwe woongebied belooft een prachtige woonomgeving te worden die aansluit bij de groene en landelijke uitstraling van Oudenbosch.

Het bestemmingsplan voor het woningbouwproject is in november 2021 vastgesteld. Echter, er is beroep tegen het bestemmingsplan ingesteld, waardoor de uitvoering van het project tijdelijk is opgeschort. Op 2 oktober 2023 heeft de zitting bij de Raad van State voor de behandeling van het beroep plaatsgevonden. Op dit moment wachten we op de uitspraak van Raad van State.

Hoe zet Ruimte voor Ruimte zich in voor duurzaamheid?
In nauw overleg met gemeenten ontwikkelen wij onze projecten zoveel mogelijk klimaatadaptief, circulair en natuurinclusief. Het woningbouwproject in Oudenbosch laat zien hoe klimaatadaptatie een cruciale rol speelt in het voorkomen van wateroverlast en het creëren van een veilige en duurzame leefomgeving. Met de integratie van een retentievijver en de afkoppeling van de hemelwaterriolering wordt niet alleen gezorgd voor een duurzame waterhuishouding, maar ook voor een aantrekkelijke en groene woonomgeving.


Voor meer voorbeelden van onze duurzame toepassingen in projecten kunt u onze brochure downloaden.

Duurzaamheidsbrochure

Terug naar blogs

Andere blogs