Eén met de natuur

Stel, je hebt de droom om zelf een huis te bouwen. En je hebt ‘wilde’ plannen: je wilt een van de duurzaamste woningen van Nederland bouwen, zeer bijzonder van ontwerp bovendien. Waar ga je dan bouwen? Ronald Salters vond een schitterend Ruimte voor Ruimte-perceel in Cuijk. Daar is hij nu zijn droom aan het verwezenlijken: een Aardehuis, afgeleid van het Amerikaanse ‘Earthship’-bouwprincipe.


“We hadden de keuze: óf het zoveelste standaardhuis kopen en meteen ‘onder dak’ zijn, óf er iets bijzonders van maken en er veel tijd en energie in steken.” Ronald Salters en zijn vrouw kozen voor het laatste. En iets bijzonders wordt het.

Aardehuis
“We zijn een ‘Aardehuis’ aan het bouwen”, aldus Ronald. “Dat is een huis dat zoveel mogelijk opgaat in de natuur. Zo lopen de daken heel natuurlijk over in de met sedum bedekte ‘heuvels’ die tegen het huis aan liggen. Maar naast het uiterlijk zijn ook de bouwprincipes belangrijk. We bouwen zoveel mogelijk volgens het cradle-to-cradle-principe, met materialen die hergebruikt kunnen worden. De buitenmuren bestaan bijvoorbeeld uit een houtskeletbouw-constructie gevuld met strobalen. Én we willen de energiemaatschappijen zoveel mogelijk buiten de deur houden: zo min mogelijk energiegebruik dus!”

Doorzetten
Een huis dat flink afwijkt van de norm dus: je moet maar durven. Maar Ronald Salters is van het type ‘doorzetter’. Bovendien had hij de gemeente Cuijk aan zijn zijde: “Niet dat alles in één keer goedgekeurd is, maar ze waren zeer bereid om met ons mee te denken.” Toch ging niet alles over rozen. Zo waren er buren die protest aantekenden tegen het ontwerp en ging de kelderbouwer failliet. Daarnaast zat het weer bepaald niet mee.

Uniek
Toch is Ronald nog altijd blij dat ze voor de rust en ruimte van het Land van Cuijk gekozen hebben. “Nu wonen we nog in Eindhoven: mooie wijk, groot huis, vlakbij familie en vrienden. Maar wat we straks in Cuijk hebben, is uniek. Wie kan zeggen dat hij uitkijkt over een ven met twee oude treurwilgen en uren in zo’n mooie omgeving kan wandelen? En dat hij in een Aardehuis woont, één met de natuur? Geloof me: van deze stukken grond zijn er geen vijf in Nederland!”


Wilt u meer weten over dit bijzondere project? Bezoek dan de uitgebreide website van Ronald Salters: aardehuis.salters.nl.

Terug naar blogs