Vind uw droomkavel...

Vind uw droomkavel...


in de lijst

per regio

via de plattegrond

op plaatsnaam

op prijs

De aannemerselectie: waar moet u allemaal op letten?

Heeft de architect het bestek gereed en is precies duidelijk wat u op uw kavel wilt laten bouwen? Dan is dat het moment om op zoek te gaan naar een aannemer of bouwbedrijf. Net als bij het selecteren van een architect geldt: ga niet met de eerste de beste partij in zee. Controleer altijd iemands ervaring, reputatie en referenties. Hieronder beantwoorden wij een aantal vragen waarmee u voor of tijdens het selectieproces te maken krijgt.


Één of meerdere aannemers vragen?

Is de laagste prijs voor u niet doorslaggevend, dan is het goed denkbaar om slechts één aannemer een offerte te laten uitbrengen. Bijvoorbeeld als voor uw woning bepaalde specialismen nodig zijn die niet iedere aannemer in huis heeft. Wilt u verschillende aanbieders kunnen vergelijken en tot een scherpe prijs komen, dan kunt u meerdere partijen een prijsopgave laten doen. Realiseer u echter dat er meerdere selectiecriteria zijn dan alleen maar prijs. Het is aan te raden om altijd te kiezen voor een financieel gezond bedrijf dat ook bereid is om een garantiestelling tegen faillissement aan te gaan.


Vaste prijs of richtprijs?

Spreekt u van tevoren een vaste prijs af voor de realisatie van uw bouwproject? Dan mag de aannemer die prijs achteraf niet verhogen. Natuurlijk geeft een vaste prijsafspraak u de meeste zekerheid. Maar u hebt bijvoorbeeld geen recht op een gespecificeerde rekening waarop alle kosten apart staan beschreven. Een aannemer kan ook een richtprijs afgeven. Dat is een prijs die de aannemer heeft geschat. De uiteindelijke prijs mag niet meer dan 10% hoger uitvallen. Dat mag alleen als de aannemer u tijdig daarvan op de hoogte heeft gesteld en u daarmee akkoord bent gegaan.Eigen contract of modelcontract: altijd juridisch checken

Heeft u uiteindelijk de aannemer geselecteerd waarbij u het beste gevoel heeft, dan is het belangrijk om alle financiële en andere afspraken goed vast te leggen in een contract. Een aannemer komt vaak met een eigen contract. U heeft altijd de vrijheid om te kiezen voor een modelcontract of om zijn contract juridisch te laten toetsen door een specialist. Neem in de overeenkomst in ieder geval op hoe lang de bouw gaat duren, wat de kosten zijn en hoe de garantie op het werk is geregeld.


Ruimte voor Ruimte werkt bij haar projecten samen met een select aantal gerenommeerde bouwbedrijven. Indien u dat wenst vertelt Marij-Ellen Smits u hier graag meer over. U kunt haar bellen op telefoonnummer 06 – 53 19 15 15.