Vind uw droomkavel...

Vind uw droomkavel...


in de lijst

per regio

via de plattegrond

op plaatsnaam

op prijs

Zo beheerst u uw bouwkosten

Het realiseren van uw woonwensen op het kavel dat u op het oog heeft, kost natuurlijk geld. De hamvraag is altijd: hoeveel? Hoe beter u vooraf weet wat u wilt, hoe goedkoper u kunt bouwen. Grofweg worden de bouwkosten bepaald door de grootte van de kavel, de inhoud van uw huis en het afwerkingsniveau. In deze blog leest u wat u kunt doen om de bouwkosten zo goed mogelijk in de hand te houden.


De meeste kosten zijn afhankelijk van de keuzes die u maakt. Het spreekt voor zich dat een sobere afwerking goedkoper is dan een luxueuze afwerking. Maak vooraf een begroting van de bouwkosten en houdt daarbij rekening met alle bijkomende kosten zoals bijvoorbeeld de aansluiting van de riolering. Ben ook eerlijk tegen uzelf: heeft u onvoldoende kennis om kostenbewust te bouwen, vraag dan een specialist om advies.

Planning
Tijd is geld. Elke dag dat u nog niet in uw huis woont maar er wel aan gebouwd wordt, kost u geld. Het is dus vooral in uw eigen belang dat u beschikt over een strakke, maar realistische planning. Stel prioriteiten, maak heldere afspraken met de aannemer en leg deze vast in de aannemingsovereenkomst. Vervolgens is het zaak dat u zich aan de planning houdt en ervoor zorgt dat ook de uitvoerende partijen zich eraan houden.

Zorg dat uw plan van tevoren goed vastligt en stel het niet bij gedurende de uitvoering. Dat betekent dat u vooraf weloverwogen keuzes moet maken over de indeling en grootte van de ruimtes. Want niets zo vervelend dan dat u later spijt krijgt van bijvoorbeeld de gekozen oppervlakte voor uw badkamer of het uitrustingsniveau van uw keuken.

Meerwerk
Niet zelden leidt meerwerk tot discussies op de bouwplaats. Het is verleidelijk om tijdens de uitvoering iets extra's te laten uitvoeren of te kiezen voor een luxere afwerking. Het zijn duidelijke gevallen van meerwerk die kunnen zorgen voor een overschrijding van het bouwbudget. Om de kosten te beheersen doet u er goed aan om geen meerwerkopdrachten te geven.

Stelposten
Heeft een aannemer in zijn begroting een aantal stelposten opgenomen, bijvoorbeeld voor de keuken, badkamer of het tegelwerk, dan betekent dat dat de werkelijke kosten achteraf berekend worden. Een stelpost leidt bijna altijd tot meerwerk en onaangename verrassingen achteraf. Haal in overleg met de aannemer bij voorkeur dan ook alle stelposten uit de begroting.

Gedetailleerdere bouwkostenberekening
Op de website www.watkostbouwen.nl vindt u een tool waarmee u een gedetailleerd inzicht krijgt in de hoogte van uw bouwkosten. Zeker de moeite waard om eens te bekijken. 

Voor meer informatie kunt u ook bellen met Marij-Ellen Smits van Ruimte voor Ruimte op telefoonnummer 06 – 53 19 15 15.