Landelijk wonen maar met alle voorzieningen om de hoek

Net buiten de bebouwde kom van Teteringen op een landelijk gelegen perceel van zo’n 4000m2, hebben Loes en Ton een moderne langgevelboerderij gebouwd. Het is een locatie waarbij je in het buitengebied woont en toch binnen vijf minuten wandelend bij de voorzieningen in het dorp bent. Met de fiets is Ton bovendien binnen een kwartier op zijn werk in het centrum van Breda. 


De boerderij kijkt uit over het uitgestrekte natuurgebied de Vuchtpolder. Ze hebben gekozen om zelf te bouwen, zodat ze de regie in handen kunnen hebben. Het geeft de gelegenheid om volledig naar eigen smaak een unieke woning te bouwen. Daarnaast kunnen ze gaande het werk ook nog aanpassingen doen. ‘In Nederland staat er geen tweede huis als dit. Het is écht helemaal van ons en precies zoals wij willen wonen’, zegt Loes.

Bij het vorige huis hadden ze een arbeidsintensieve tuin. De wens was weliswaar nu om meer grond te hebben en daarmee wat vrijer te zitten, maar ook de mogelijkheid om hobbyvee te verzorgen. Door de inrichting van de kavel als hobbyweide vraagt het minder onderhoud. De boerderij staat midden op het perceel, in het weiland. Om het huis lopen de schapen en kippen. De keuze voor een langgevelboerderij was een eis van de gemeente, vanuit het historisch aspect. Er zijn op het Hoeveneind meerdere oude langgevelboerderijen aanwezig. Samen met de oude boerderij van de buurman vormen ze als het ware één erf, ‘een hoeve’, zoals ze zelf zeggen en ondanks het contrast in architectuur, een eenheid met de omliggende bestaande bebouwing.

Als geïnteresseerden in een bouwkavel ontvingen Loes en Ton regelmatig de nieuwsbrief van Ruimte voor Ruimte, zo werden ze op de hoogte gehouden van het aanbod van bouwkavels in de omgeving van Breda. Op een zomerse dag in 2015 kregen ze ook een e-mail van de makelaar waarin ze op de bouwkavel in Teteringen werden gewezen. Ze kenden Teteringen niet, maar waren wel direct geïnteresseerd, met name door het ruime formaat van de bouwkavel en de vrije ligging bij het natuurgebied. Ze kregen uitgebreide informatie over de bouwkavel. ‘We werden volledig geïnformeerd, inclusief een informatieavond, hier in het café om de hoek,’ zegt Loes. ‘En als we achteraf nog vragen hadden, konden we bellen met de contactpersoon bij Ruimte voor Ruimte en kregen direct een antwoord.

Na de aankoop zijn ze op zoek gegaan naar een architect. ‘We hebben veel rondgereden en gekeken naar architectuur die ons beviel. Daarbij schroomden we niet om hier en daar bij een woning aan te bellen en te vragen naar de naam van de architect. We werden altijd vriendelijk te woord gestaan.

Vervolgens maakten we een keuze voor de architect. Een architect heeft zijn waarde in de ontwerpfase. Het hele traject naar de welstand hebben we zelf gedaan, dat was vrij eenvoudig. Je moet het even durven om te doen, maar je leert snel. Daarna krijgt de aannemer een grote rol. Daar hebben we het ook mee getroffen. Zeker voor de technische invulling. We hebben van dit traject geleerd dat een goede aannemer heel belangrijk is. Helemaal voor de communicatie naar de onderaannemers. De aannemer zag tekortkomingen in het werk die wij niet zagen. Een opdracht om zaken aan te passen was door hem snel gegeven. We hadden ons voorgenomen om een aantal werkzaamheden, zoals de tegels in de badkamer, zelf te regelen. Ons vertrouwen in de aannemer was echter zo sterk, dat we ook die onderdelen door hem hebben laten uitvoeren. En qua kosten waren we niet meer kwijt, terwijl we wel ontzorgd werden.’

Buiten staat in het weiland een naar historisch model modern vormgegeven kapschuur. In het dak geïntegreerd, bijna onzichtbaar, liggen 12 zonnepanelen. Ton vertelt: ‘Het is een vereiste van de gemeente om ‘iets’ aan duurzaamheid te doen. Een warmtepomp of zonnepanelen bijvoorbeeld. We zijn begonnen met de zonnepanelen. Er is wel een voorbereiding voor een warmtepomp aanwezig, maar voorlopig hebben we een cv-ketel. We zijn zeer tevreden over de opbrengst van de zonnepanelen, we konden meteen merken dat de terug- levering behoorlijk op ging lopen. Als de zon schijnt, gaat de wasmachine of de vaatwasser aan. De woning is met 21 graden altijd lekker warm. Door de 50 centimeter dikke rietbedekking op het dak is de woning bovendien uitstekend geïsoleerd. En in de zomer heerlijk koel.’

Loes en Ton hebben het uitstekend naar hun zin aan het Hoeveneind in Teteringen. De woning is levensbestendig gebouwd. Ze zullen er nog lang wonen.

Terug naar blogs