Op weg naar een droomhuis

John en Lonneke van Kuijk wonen samen met hun drie kinderen aan de rand van het dorp Berlicum in een fraaie, riet gedekte woning in landelijke stijl in het plan De Ploeg. John en Lonneke van Kuijk zijn beiden afkomstig uit Berlicum en daarom ook bijzonder blij dat ze in eigen dorp hun nieuwe woning hebben kunnen bouwen.


‘We zijn even uit het dorp weggeweest, maar zijn toch beiden weer in Berlicum teruggekomen, in onze vertrouwde omgeving waar onze familie, vrienden en kennissen wonen. We wilden bovendien heel graag ooit zelf bouwen. Toen deze bouwkavels van Ruimte voor Ruimte voorbijkwamen, waren we dan ook direct geïnteresseerd. Wel hebben we even moeten wachten tot het bestemmingsplan was goedgekeurd, maar die tijd konden we goed gebruiken om de keuze voor deze kavel te overdenken en een architect en aannemer te selecteren. De bouwkavel die wij hebben, vinden wij wat betreft de ligging de mooiste plek van het plan, met de tuin op het zuiden en een fraai uitzicht op de weide achter ons huis.. Het is een mooi plekje’, zegt John.

Lonneke vult daarbij aan: ‘De hele procedure van aankoop tot bouw is goed gegaan. We werden met regelmaat op de hoogte gehouden van het verloop van het proces. We hadden bij Ruimte voor Ruimte een vaste contactpersoon die de communicatie uitstekend organiseerde. Ook was er een kennismakingssessie met de uitvoerder in het café hier in het dorp, zodat ook daarmee het overleg naar behoren is verlopen.’

Daarnaast werd ook het proces met de architect goed ingezet. John en Lonneke vertellen samen over de keuze van de architect: ‘Nadat we interesse hadden getoond, nodigde Ruimte voor Ruimte ons uit voor een bijeenkomst in het Strandpaviljoen bij de IJzeren Man in Vught, waar we werden voorgesteld aan enkele architecten. Uiteindelijk zijn we met twee architecten gaan praten, waar we vervolgens ook een offerte hebben opgevraagd. Met degene die wat betreft de ideeën het dichtst bij ons lag en een goede offerte had, zijn we verder gegaan.

Eerst kwamen er meerdere schetsen voor de buitenkant van het huis. Vervolgens zijn we naar de binnenruimte gaan kijken. Daar zijn meerdere sessie overheen gegaan. Sommige ruimtes worden groter, andere weer kleiner. Op het moment dat de schetsen definitief waren, hebben we deze aan de constructeur en de aannemer Bouwbedrijf Steenbergen uit Berlicum voorgelegd, over wie Lonneke en John ook vol lof waren. Daarop kwamen nog kleine wijzigingen in de tekeningen, voor zaken die anders of beter zouden kunnen of lastig uitvoerbaar waren.

Nadat we ook deze sessies achter de rug hadden, zijn we aan de slag gegaan met een binnenhuisarchitect voor de opzet van het lichtplan. Toen uiteindelijk de tekeningen definitief waren, hebben we de vergunning ingediend. De architect heeft nog wel de bouwstijl getoetst bij de gemeente. Dit is qua stijl een zeer diverse wijk en daar zijn we wel blij mee. Niets is hier standaard of lijkt in architectuur op elkaar. De welstandscommissie van de gemeente had nog een kleine wijziging die we hebben aangepast. Na toekenning van de vergunning, zijn we gestart met bouwen.’

Inmiddels wonen John, Lonneke en hun drie kinderen al enige tijd in hun nieuwe woning. De eerste zomer hebben ze al heerlijk in hun eigen huis kunnen beleven. Samen zijn ze het er echt over eens; dit is hun droomhuis.

Terug naar blogs