Herpt: droomhuis toekomstbestendig gebouwd

Het is bijna te mooi om waar te zijn. Hun vakantieverblijf in Noorwegen is een houten woning te midden van overweldigende natuur met een prachtig uitzicht op een fjord. En ze beseffen: zo willen we wonen! In de zoektocht die volgt vinden ze een perceel met een heerlijk uitzicht op de omringende weilanden. Vervolgens laten ze zich adviseren met het ontwerpen en bouwen van het huis van hun dromen. Je eigen woning bouwen doe je voor de komende tientallen jaren, dus toekomstbestendig en met hedendaagse technologie. Daarom heeft het huis een genoeglijk binnencomfort, zonnepanelen op het dak en zijn er duurzame bouwmaterialen en technieken gebruikt. Het huis van je dromen geïnspireerd op je vakantieverblijf in Noorwegen. Wie wil dat nou niet?


Inspiratie in een Noors fjord
“We wonen alweer een paar maanden in onze vrijstaande nieuwbouw woning,” vertellen de bewoners, Allard Kat en Elke den Ouden. “We wilden al enige tijd zelf onze woning bouwen, toen we een paar jaar geleden in Noorwegen waren. Ons vakantieverblijf was een houten huis, gebouwd tegen een fjord. Aan de voorzijde had het enorme raampartijen met een prachtig uitzicht op het fjord. Enthousiast geworden zochten we in Brabant naar het laatste stukje van de puzzel, een geschikte kavel voor dit droomhuis. Via Ruimte voor Ruimte vonden we dat; een kavel met een prachtig uitzicht op de weilanden.”

Duurzame woning: Practice what you preach
Professor dr. ir. Elke den Ouden werkt op de Technische Universiteit Eindhoven. Vanuit haar professionele achtergrond heeft ze een natuurlijke belangstelling voor innovatie. Een pionier hoefde ze bij de bouw van haar woning niet persé te zijn, maar ze voelt zich wel een voorloper. “Een huis bouw je voor de toekomst. Met het oog op duurzaamheid is er dan geen plaats voor  gedateerde technologie en fossiele brandstoffen,” stelt ze. “Practice what you preach, dus kozen we voor duurzame energiebronnen en wilden we geen verwarming met aardgas.”

“Ondanks dat stuur je natuurlijk wel op risicobeheersing en technologie die zich de afgelopen jaren bewezen heeft,” zegt Allard Kat die operationeel directeur is bij Werk en Vakmanschap. “Ik was helemaal niet bekend met warmtepompen, PV-panelen en WTW-ventilatiesystemen. Maar we hebben ons goed laten informeren. Ook hebben we referentieprojecten bezocht om met eigen ogen te zien hoe die concepten bevallen. Onze scepsis en ons voorbehoud bleken totaal overbodig.” Enthousiast vervolgt hij: ”We hebben nu een prettig en comfortabel huis. Een duurzame woning? Ik kan het iedereen aanraden!”

Verzamel de juiste mensen om je heen
Het zelf bouwen van een woning is een ongelooflijk intensief proces. Ervaring ontbreekt en kennis meestal ook; begeleiding door een betrouwbare en deskundige partij is dus heel belangrijk. Allard en Elke hebben zich daarom laten omringen door de juiste personen: “We hebben beiden een drukke baan. Naast dat we de tijd niet hebben, kunnen we gewoonweg niet alles zelf bedenken. Gelukkig zijn we tijdens het totale proces uitstekend geholpen door mensen die hun vak verstaan. Ik kan je vertellen dat je dan een stuk beter slaapt!”

Vertrouw op professionals
Een jaar voor de oplevering raakten de bewoners in gesprek met architect Esther de Bie van De Bie + De Bie uit Heeswijk-Dinther. Esther heeft een breed netwerk in Brabant. Naast dat ze al de nodige ervaring opgedaan had met het bouwen van duurzame woningen, had ze ook heldere ideeën over de uitwerking en kon ze ons informeren over de benodigde investering.

“Een hoofddraagconstructie van snelle systeembouw met houtskelet heeft ten opzichte van steenachtige materialen een relatief lage milieubelasting,” zo stelde ze, “dus als jullie geïnspireerd zijn door een houten woning in Noorwegen, dan kiezen we voor een woning met een robuuste, duurzame stijl en houtskeletbouw als gevel-architectuur.”

En of de bewoners tevreden zijn over de manier waarop de architect geholpen heeft hen op de juiste bouwpartners te wijzen? “Tijdens het totale bouwproces was zij onze steun en toeverlaat.”

De beste kwaliteit voor een eerlijke prijs
Het is belangrijk dat de opdrachtgever duidelijk met de bouwpartners communiceert over zijn financiële grenzen. “We hebben uitgebreid met de architect besproken of we meervoudig zouden aanbesteden of één op één zouden gunnen na onderhandeling. Want we wilden een goede kwaliteit en dat bijt meestal met het onderste uit de kan willen hebben. De vraag was dan ook of we met een aanbesteding de kwaliteit zouden krijgen die we zochten”, geeft Elke aan. “Natuurlijk wilden we niet teveel betalen, maar de inschrijving van de aannemer werd door een deskundige als heel redelijk beoordeeld én de prijs paste binnen ons budget. In dat geval mag iedereen toch een eerlijke boterham verdienen?Ondanks dat het een heel intensieve periode was, heeft het hele bouwproces slechts vier maanden geduurd. Allard: “Het bouwteam had er zichtbaar plezier in als ze bij ons aan de slag waren en ze hebben uitstekende kwaliteit geleverd.”

Duurzaam en toekomstbestendig
De bewoners hadden een duurzame woning met lage woonlasten voor ogen; doelstelling voor het bouwteam was om een vrijwel energieneutrale oplossing aan te bieden, nul-op-de-meter was echter geen harde eis. Gebaseerd op de doelen hebben alle betrokkenen, ieder vanuit zijn eigen achtergrond bijgedragen aan een succesvol eindresultaat. Allard: “Wij wonen heerlijk comfortabel en we genieten elke dag van het prachtige uitzicht dat deze plek ons biedt. Hoewel het zover nog lang niet is, kunnen we hier oud worden zonder aanpassingen aan ons huis te hoeven verrichten. Mooier dan dit hadden we ons niet kunnen wensen”.



Afb 1. Nearly Zero Energy Woning in Herpt.

Afb 2. Boren van de gesloten koude warmte opslag bronnen tot 110 meter diep.

Afb 3. Technische ruimte met WTW-ventilatie-unit (links), buffervat (midden) en combi-warmtepomp (rechts)

 

Terug naar blogs

Andere blogs