Gratis het maatschappelijke magazine per post ontvangen.

Ruimte voor seniorenwoningen

22 november 2023

Bouwen voor (aankomende) senioren is van groot belang. Het rijk heeft als doel dat één op de drie van de ruim negenhonderd duizend nieuw te realiseren woningen (t/m 2030) voor deze doelgroep gebouwd worden. Denk hierbij aan nultredenwoningen, geclusterde woningen zoals hofjeswoningen, collectieve wooninitiatieven (CPO), service-/seniorenflats met ontmoetingsruimte evenals zorggeschikte woningen.

In de woningbouwplannen welke Ruimte voor Ruimte ontwikkelt, wordt met aandacht gehoor gegeven aan de noodzaak voor woningbouw voor senioren:

  • Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) voor seniorenwoningen in Best, ‘Heuveleindseweg’.
    Landschapsparken en vrije sector bouwkavels i.c.m. 15 CPO kavels.

  • Nultredenwoningen voor senioren in Sint Anthonis, ‘Peelkant’.
    De 92 wooneenheden, koop- en huurwoningen voor verschillende doelgroepen, variëren van vrije sector bouwkavels, twee-onder-een-kap woningen, rijwoningen en nultredenwoningen.

  • Patiowoningen voor senioren in Middelrode, ‘Laarzicht’.
    Het plan biedt naast patiowoningen tevens vrije sector bouwkavels, twee-onder-een-kap woningen, patiowoningen, rug-aan-rug woningen en rijwoningen. De 116 wooneenheden worden aangeboden in de categorie dure koop, middeldure koop en sociale huur.

  • Patiowoningen voor senioren in Schijndel, ‘Grote Braeck’.
    Een divers woningaanbod van 241 woningen bestaande uit twee-kappers, rijwoningen, levensloopbestendige (rug-aan-rug) woningen, appartementen in verschillende prijsklassen evenals vrije sector bouwkavels. In het plan komen tevens 60 sociale huurwoningen. 

  • Huurappartementen + hofjewoningen voor senioren in Heeswijk Dinther, ‘Nobisweg-Hommelsedijk’.
    Deze nieuwe woningbouwontwikkeling bestaat uit circa 119 wooneenheden en biedt rijwoningen, rug-aan-rug woningen, twee-onder-één kap-woningen, vrije sector bouwkavels, appartementen en diverse seniorenwoningen.

Rond 2040 bereikt de vergrijzing van de Brabantse bevolking haar hoogtepunt. Dan is ruim 25% 65 jaar of ouder. De hoogste leeftijdsgroepen (75+) groeien het sterkst waarbij het landelijk gebied meer vergrijst dan het stedelijk gebied.

De week van 20 t/m 24 november 2023 is de Brabantse Week van het Wonen, een initiatief van Provincie Noord-Brabant met als woonthema van dit jaar ‘Tempo maken, met oog voor kwaliteit’.