Gratis het maatschappelijke magazine per post ontvangen.

Samenwerken vanuit een gebiedsgerichte aanpak

27 maart 2024

Oog hebben voor zowel het gedeelde als het individuele belang in combinatie met de essentiële inzet van hulptroepen om verder te komen. Twee directeuren van aan provincie Noord-Brabant gelieerde organisaties gaan hierover in gesprek: Mary Fiers, directeur van Groen Ontwikkelfonds Brabant en Wim van de Kerkhof, directeur van Ruimte voor Ruimte. Allebei zijn ze al jarenlang bezig met vragen als ‘hoe stellen we het initiatief centraal in plaats van de regelgeving?’ en ‘hoe kunnen we het individuele belang en het algemene belang elkaar laten versterken?’

Wim van de Kerkhof: “Het is belangrijk dat Ruimte voor Ruimte, Groen Ontwikkelfonds Brabant en ook VABIMPULS snel kunnen schakelen tussen verschillende schaalniveaus. Een oplossing ligt niet altijd binnen een gebied op of een perceel. Het hele speelveld overzien, vraagt kennis en kunde die je van ons mag verwachten. Alle hulptroepen, hoe uiteenlopend ook, zijn van cruciaal belang. We moeten doortastend werken en tegelijkertijd dienstbaarheid en empathie tonen.”

Er speelt veel op diverse vlakken: natuur, landbouw, woningbouw, recreatie. En er is nergens ruimte. Het is -voor alle belanghebbenden- wenselijk per gebied eenduidig te benoemen welke transformatie nodig is. Ruimte voor Ruimte vormt het instrumentarium van de provincie om gebiedsgerichte maatschappelijke doelen te realiseren. Hierbij spelen alle belangen in het gebied een rol. Het Groen Ontwikkelfonds Brabant (GOB) heeft de opdracht om het Natuurnetwerk Brabant te realiseren. Met geld, grond en kennis ondersteunt het GOB agrariërs, overheden, organisaties en particulieren bij het realiseren van nieuwe natuur.

Lees hier het volledige artikel 'We moeten het samen doen vanuit een gebiedsgerichte aanpak' van de VABIMPULS Nieuwsflits (27 maart 2024).