Gratis het maatschappelijke magazine per post ontvangen.

Natuurontwikkeling in de gemeente Laarbeek

6 december 2021

Samen met de gemeente Laarbeek ontwikkelt Ruimte voor Ruimte het project ‘Heuvelsche Velden’: een natuurinclusief woongebied.

Een bijzonder en belangrijk onderdeel van dit project is de nieuwe natuurontwikkeling aan de west- en noordkant van de woningbouwlocatie. Met deze natuurontwikkeling wordt een verbinding gemaakt naar de groene long die Beek en Donk al kent door de aanleg van groen en extra openbare wandelpaden, waardoor ook het recreatieve netwerk wordt uitgebreid. In het natuurgebied wordt de oude meander van de Goorloop deels zichtbaar gemaakt en omringd door dynamische moerassen. Dit zijn moerassen met een hoge waterstand en een dynamisch waterpeil welke periodiek overstromen met oppervlaktewater. Tevens zorgen deze dynamische moerassen voor een natuurlijke overgang van het buitengebied naar de woonwijk.

Doel van de natuurontwikkeling:

  • Het versterken van de robuuste natuur (ecologische verbindingszones en biodiversiteit)
  • Terugbrengen van cultuurhistorische waarden (meandering van de ecologische verbindingszone Goorloop herstellen)
  • Bijdragen aan de groenblauwe mantel van Beek en Donk
  • Recreatieve kansen binnen Beek en Donk

“Ruimte voor Ruimte beoogt samen met de gemeente een integraal plan te maken door een combinatie van woningbouw en natuurontwikkeling. Het geld dat we hiermee verdienen gaat naast de natuurontwikkeling naar de gemeente voor financiering van andere belangrijke maatschappelijke vraagstukken. Een win-win-winsituatie.”
- Wim van de Kerkhof, directeur Ruimte voor Ruimte

Binnen de woningbouwlocatie Heuvelsche Velden komen circa 60 woningen. Er komt een mix van woningtypologieën, waaronder vrije sector kavels, twee-onder-een-kapwoningen en mogelijk ook rijwoningen. De nieuwe woningen sluiten aan op de nieuwbouwwijk Hoge Regt en gaan een landelijk en dorps karakter krijgen. IVN Laarbeek stuurt aan op natuurinclusief bouwen zoals het toepassen van nestkastjes en rekening houden met de huismus en spreeuw door de ligging van dakpannen. Deze nieuwe woningbouwlocatie krijgt een natuurlijke overgang naar het gebied met de nieuwe natuurontwikkeling.

Dit artikel sluit aan bij ‘De Brabantse Week van het Wonen’ van 6 – 10 december 2021 (initiatief van Provincie Noord-Brabant).