Gratis het maatschappelijke magazine per post ontvangen.

Brabantse Week van het Wonen 2023

20 november 2023

De 4e editie van de Brabantse Week van het Wonen, een initiatief van Provincie Noord-Brabant, start maandag 20 november 2023. Het thema van dit jaar is ‘Tempo maken, met oog voor kwaliteit’. De komende 7 jaar (tot en met 2030) moeten er in Brabant 130.000 woningen worden gebouwd om aan de vraag te kunnen voldoen. Dat betekent tempo maken met oog voor kwaliteit. Voor zorgvuldig ruimtegebruik en vraaggerichte, duurzame en betaalbare woningen. Die ambitie heeft de provincie Noord-Brabant. En hierin is voor Ruimte voor Ruimte een maatschappelijke rol weggelegd.

Welke kansen zijn er? Hoe kunnen we de beschikbare ruimte zo efficiënt mogelijk benutten en toch een prettige leefomgeving realiseren? Hierbij gaat het gaat ook om betaalbaarheid, duurzaamheid, oog voor de natuur, de ruimtelijke kwaliteit van onze steden en dorpen en de vraag naar nieuwe woonvormen, met specifieke aandacht voor vergrijzing.

Ruimte voor Ruimte is de laatste jaren uitgegroeid tot een maatschappelijke gebiedsontwikkelaar waarbij gemeenten en provincie worden geholpen bij tal van uiteenlopende ruimtelijke knelpunten en maatschappelijke opgaven. De eerste 20 jaar waarin Ruimte voor Ruimte 'stallen voor woningen ruilt' hebben in Brabant geleid tot een mooi aanbod van landelijk gelegen bouwkavels. Maar Ruimte voor Ruimte is de laatste jaren gegroeid. Inmiddels worden er gevarieerde duurzame woningbouwlocaties ontwikkeld voor diverse doelgroepen: vrije sectorbouwkavels (voor o.a. meergeneratiewoningen), hofjeswoningen voor senioren, starterswoningen, sociale huurwoningen, appartementen en rijwoningen, twee-onder-een-kap woningen en (half-)vrijstaande woningen ten behoeve van de doorstroming.

Maak nader kennis met de maatschappelijke meerwaarde van Ruimte voor Ruimte middels ons magazine ‘Ruimte voor maatschappelijke ontwikkeling’. Hierin komen 11 concrete thema's aan bod voorzien van een korte toelichting en diverse voorbeelden, sommige voorzien van QR codes die linken naar informatieve podcasts uit onze serie 'Ruimte voor Samenspraak’.

De week van 20 t/m 24 november 2023 is de Brabantse Week van het
Wonen
, een initiatief van 
Provincie Noord-Brabant met als woonthema van dit jaar ‘Tempo maken, met oog voor kwaliteit’. Bekijk hier het Programma Brabantse Week van het Wonen.