Bouwrechten

Veel mensen dromen ervan om hun ideale woning zelf te bouwen. Zeker als zij daar de grond al voor hebben. Een stuk land met een schuurtje, een perceel of een weide waar af en toe wat maïs op staat, die u veel liever gebruikt voor de nieuwbouw van uw droomwoning. Het probleem is dat op die grond geen bouwbestemming zit: u heeft dus geen bouwrechten voor de grond om deze als een bouwkavel te bebouwen met nieuwbouw. In bepaalde gevallen is het mogelijk via Ruimte voor Ruimte een of meer bouwrechten (zogenaamde bouwtitels) te kopen: u bezit grond zonder bouwbestemming en de gemeente wil meewerken aan de planologische procedure. 

De verkoopvoorwaarden voor bouwtitels en de prijzen kunt u uiteraard bij Ruimte voor Ruimte opvragen via telefoonnummer 073 - 2202 110. Of vul onderstaand formulier in. Wij zullen uw vraag binnen 3 werkdagen beantwoorden.

FAQ

Alles wat u wilt weten over bouwtitels, zelf bouwen of nieuwbouw. We hebben de meest gestelde vragen voor u verzameld. Heeft u vragen over bouwtitels? Stel ze gerust!

Staat uw vraag er niet tussen? Klik hier en stel uw vraag. Of neem rechtstreeks contact op met Marjon Stekelenburg op telefoonnummer 073 - 2202 110.

Deze vraag dient u als eerste aan de gemeente voor te leggen. De gemeente bepaalt aan de hand van de (interim) omgevingsverordening van de provincie Noord-Brabant op welke locaties gebouwd mag worden. Nadat de gemeente heeft besloten mee te werken aan de ontwikkeling dient u de bestemming van agrarische grond naar bouwgrond te wijzigen. Hiervoor dient u een bestemmingsplanprocedure te doorlopen bij de gemeente.

Om te mogen bouwen met de Ruimte voor Ruimte regeling moet er 1.000 m2 staloppervlakte van een intensieve veehouderijbedrijf gesloopt worden en 3.500 kg fosfaatrechten uit de markt worden gehaald. Door het aankopen van een bouwtitel voldoet u aan de boven gestelde eisen van de regeling en koopt u in feite 1.000 m2 reeds gesloopte stalruimte. Indien u zelf stalruimte heeft die mogelijk in aanmerking komt voor de Ruimte voor Ruimteregeling dient u contact op te nemen met de provincie Noord-Brabant.

De bouwtitel dient als bijlage bij het ontwerp bestemmingsplan gevoegd te worden. Indien de bouwtitel ontbreekt zal de provincie Noord-Brabant een zienswijze indienen tegen het plan. Wij verstrekken de bouwtitel na betaling door het verstrekken van het Certificaat Bouwtitel.

Ja, indien de gemeente geen planologische toestemming verleent of anderszins geen onherroepelijke bouwbestemming wordt verkregen kopen wij de bouwtitel terug.

Nadat u bovenstaande vragen heeft beantwoord ontvangt u van ons binnen enkele werkdagen de verkoopvoorwaarden en prijs voor de bouwtitel. Op bladzijde 2 van de voorwaarden is omschreven hoe u de bouwtitel kunt aanvragen en welke informatie wij van u nodig hebben.